Teamcoaching met behulp van paarden

Volgens de Van Dale is een team ‘een groep samenwerkende personen’. Werkt jouw team goed samen? Gaat de communicatie goed? Weet iedereen wat zijn of haar rol is in het team? Of kan de samenwerking beter?

Teamcoaching is goed toe te passen bij veranderingen binnen het bedrijf, een nieuwe werkstructuur of bijvoorbeeld wanneer een team niet meer als team functioneert.

Waarom kiezen voor teamcoaching bij KuddeCoaching?

  • Om nieuwe inzichten te krijgen in de onderlinge samenwerking, verhoudingen en communicatie.
  • Om bewust te worden van andermans kwaliteiten en sterke punten en ervaren hoe je deze het beste in kunt zetten.
  • Om inzicht te krijgen van de eigen en andermans emoties en leren hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
  • Voor een hogere productiviteit van het gehele team door een betere teamspirit, meer energie en een betere samenwerking.
  • Samen leren zien van kansen, streven naar een gezamenlijk doel.
  • Meer onderling plezier in het samen werken en samenwerken.

 

Kortom, een win-win-win situatie voor medewerkers, team(s) en een bedrijf.

KuddeCoaching: voor teams die beter willen communiceren & samenwerken!

Hoe ziet een teamcoachingsprogramma eruit?

Elk team is anders, daarom is teamcoaching bij ons ook maatwerk. Vooraf komt Bianca graag bij je langs op kantoor maar natuurlijk ben je ook van harte welkom bij KuddeCoaching in Delfgauw. In de paddock of onze vergaderruimte bespreken we graag de mogelijkheden om een dag op maat samen te stellen. Is er een specifieke hulpvraag vanuit het team, zijn er bijzondere wensen of verwachtingen. Zetten we teamcoaching in bij aanvang van de samenwerking of loopt het tijdens het samenwerken niet naar wens? Is het een nieuw te vormen team of een reeds langer bestaand team waar aan de samenwerking zaken moeten verbeteren?

Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden beslaat een teamcoaching één of meerdere dagdelen of dagen. Naast het coachen van het hele team als groep, kunnen we aanvullend ook iedereen individueel coachen.

We zijn met minimaal twee coaches in de paddock aanwezig tijdens een teamcoachingssessie.

Teamoefeningen

Op de dag zelf wordt iedereen bij ons welkom geheten en het team wordt geïnformeerd over de aanpak. Dan gaan we met zijn allen de paddock in en begint de interactie en de coachingssessie. De paarden komen dan vanzelf kijken, maar van tevoren weten we nooit wie en hoeveel paarden er komen. Soms komen ze alle vier meedoen en soms maar één of twee. Op basis van de thema’s van de groep bepalen we welke oefeningen we inzetten. Een aantal voorbeelden:

  • De plaats van het team als geheel en elke deelnemer individueel ten opzichte van het bedrijf of project. Waar gaat iedereen staan en wat houdt het in als een paard ineens je zicht blokkeert, je een duwtje geeft naar voren of naar achteren?
  • Horen-zien-zwijgen-leiden: hoe werken jullie met elkaar samen, is er onderling vertrouwen, welke rol neem je van nature, laat je je leiden of neem jij de leiding? Loopt het paard met je mee of juist weg? Of zet het zijn hakken (hoeven) in het zand en zit er geen beweging meer in? Wat zegt dat over jouw rol binnen het team?
  • Wat als je iets in beweging moet zetten terwijl je in je eigen hokje moet blijven? Hoe ga je om met grenzen? Wat als het paard niet doet wat jij wilt en er geen beweging in zit maar wel reageert op je collega? Wat als iedereen naar rechts gaat terwijl jij naar links wilt?

Kuddegedrag

Paarden zijn hele sociale dieren die leven in groepsverband. Ze communiceren door middel van haast onzichtbare signalen en ‘scannen’ hun omgeving constant. Zij voelen feilloos aan of je betrouwbaar bent, leiding neemt of juist niet. Ze reageren hier weer op door bepaald gedrag te laten zien. Bij KuddeCoaching maken we tijdens het coachen met paarden nadrukkelijk gebruik van deze natuurlijke gedragingen van de paarden.

Door de combinatie van directe feedback van de paarden en een open vraagstelling signaleert paardencoach Bianca patronen en rollen. Er is tijdens een coachingssessie geen goed of fout. We zijn geheel oordeelloos en stellen open vragen en benoemen wat we zien. De interpretatie van het gedrag van de paarden laten we aan jou over.

Aanvullende mogelijkheden

Gedurende de dag of dagdeel wordt gezorgd voor koffie, thee en frisdrank. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van aanvullende catering, te denken valt aan een lunch, borrel en/of barbecue.

Aanvraag offerte

Geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte of overleg? Vul het formulier hieronder dan in, Bianca neemt dan persoonlijk contact op.

Aanvraag teamcoaching
Ik ben geïnteresseerd in:

Teamdag

Naast samen werken aan het samenwerken is het ook mogelijk om op een luchtigere manier samen wat leuks te doen. Een teamdag met de paarden en BBQ bijvoorbeeld?

Teamcoaching combineren met vergaderen?

Dat kan ook bij ons! We hebben een heerlijke ruimte waar je met je team kunt vergaderen, overleggen, plannen maken of het geleerde van de ochtend uitwerken in concrete plannen. Informeer naar de mogelijkheden.